Czarny bez zyskał popularność wśród osób poszukujących naturalnych sposobów na zwiększenie swojej odporności. Zarówno owoce, jak i kwiaty tej rośliny wykazują szereg właściwości, które mogą zainteresować osoby chcące zdrowo się odżywiać. Soki i nalewki z rozłożystych, pachnących kwiatów dodatkowo świetnie smakują.
Czarny bez – właściwości
Czarny bez na przeziębienie, dzięki zawartości flawonoidów, ma właściwości napotne oraz obniżające temperaturę ciała. To właśnie dlatego jest popularnym składnikiem wszelkiego typu syropów i pastylek na okresowe przeziębienia i bóle gardła. Czarny bez zwalcza też infekcje dróg oddechowych. Obecność garbników sprzyja neutralizacji wolnych rodników, co z kolei pozwala skórze na długo zachować młody wygląd. Witaminy B i C oraz minerały, w tym miedź, cynk, potas i fosfor, mają dobroczynne działanie na organizm. Jeśli chodzi o właściwości czarnego bzu, warto go stosować w sezonie jesienno-zimowym. Pozwala zapobiegać sezonowym infekcjom, gdyż ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Fenole obecne w owocach czarnego bzu zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych patogenów. Poza tym owoce czarnego bzu wzmagają odruch kaszlowy. Roślina ta znana jest ze wzmocnienia układu odpornościowego organizmu, powinna więc mieć swoje miejsce w diecie.
Czarny bez na przeziębienie – i nie tylko
Nie tylko owoce można wykorzystać do sporządzania zdrowotnych specyfików. Czarny bez, zarówno kwiaty, jak i owoce, jest ceniony także ze względu na swoje walory smakowe. Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest łatwa do przyrządzenia w domu. Roślina kwitnie od maja do czerwca, ma unikalny, delikatny smak i słodki zapach. Udowodniono, że nalewka z kwiatów czarnego bzu jest bogata w witaminę C, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, jak również działa pozytywnie na łagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak niestrawność czy bóle brzucha. Wiele osób sporządza też samodzielnie syrop z kwiatów czarnego bzu jako naturalny wzmacniacz odporności.